Консультационный центр
организатор
ЕЛЕНА ПОЧТАРЁВА
т. 362-32-09
Киев ул.Васильковская 28
ЗЕМЛЕ ПОМОГАТЬ НУЖНО! СИЛЫ ЕЙ ПРИДАЁТ ЛАСКА И БЕРЕЖНОЕ ОБРАЩЕНИЕ.
Поиск по сайту:
Вверх

ЭНЦИКЛОПЕДИЯ

Картопля і усе, що їй потрібно. Досвід практика.

Зараз на Україні врожайність картоплі на присадибних ділянках ледь сягає до 150 ц з га. Це не дуже втішні показники і, як завжди, в низькій врожайності картоплі нарікаємо на неврожайний рік, відсутність дощу або обманули при купівлі посадкового матеріалу. Але спочатку нам необхідно розібратися в собі, тобто – що ми зробили для того, щоб мати хороший врожай. І так з року в рік працюємо з думкою «чим більшу площу виділимо під картоплю, тим більший буде врожай». Кожен господар бажає мати врожай понад 400 ц з га, так давайте розберемося в наших помилках.

Почнемо зі збору врожаю. Чомусь вкінці літа господарі чекають, щоб бадилля картоплі повінстю висохло на всій ділянці до голих стебел і лише тоді починають косити або вже і нема що косити, хіба, що бур’яни. Як тільки сьогодні викосили, так завтра одразу за лопати та плуги, це – помилка. Косити бадилля потрібно як мінімум за 10 днів до збору врожаю та винести його з ділянки. Зібравши врожай до купи (білу, червону, жовту, рожеву – ранню, середньостиглу чи пізню картоплю), не витримуємо до 3 тижнів в темному приміщенні, поспішаємо занести у підвал. У підвалах висипаємо все в одну купу. Прийшла весна. Починаємо перебирати та виносити картоплю та дивуємося чому так багато гнилої. За декілька днів до висадки (а інколи і за день до посадки) виносимо під хату чи у веранду прямо в мішках. Не прогріту та не яризовану, вироджену, не оновлену висаджуємо в грунт аж на травневі свята, коли вже йдуть жаркі дні. У період вегетації боремось з колорадським жуком, а про хворобу фітофтороз забуваємо, але грядки з томатами оприскуємо, на картоплю чомусь бракує часу, а це великий недобір врожаю. Викопавши картоплю чи інші овочеві не сіємо одразу сидерати, а потім жалкуємо, що на городі хазяйнують дротянка, личинки хруща та земелька хворіє нематодою, яка забирає велику долю врожаю та картопля гниє у підвалах. Восени швиденько до морозів оремо землю та залишаємо її рідну зустрічати морози. А якщо з осені не оремо, то залишаємо зимувати без ковдри сидератів. Та знову весною на тій же ділянці після картоплі знову висаджуємо картоплю. То про який врожай може йти мова?! Причинами низької врожайності є:

Запорука високої врожайності – це насамперед якісне і високої репродукції насіння. Обов’язково у своїй колекції потрібно мати ранні, середньостиглі та пізні сорти. Трапляються роки, коли добре родять ранні, а пізні гірше, або навпаки. У 2015 році у багатьох господарів (особливо у тих, хто садив картоплю пізно) пізні сорти показали невтішний результат. Насіневу картоплю бажано придбати восени (у кого є підвали) у перевірених картоплярів-аматорів, інститутах картоплярства та в селекційних опорних станціях, які є у кожному обласному центрі. Придбана восени картопля має багато переваг. З осені ви самі можете, до заносу у підвал, помити, якщо невелика партія, продезінфікувати, озеленити, покалібрувати по фракціям. Як не дивно, картоплю потрібно мити .Після миття обов’язково продизінфікувати в розчині марганцю на 5хв. 2015 рік з кліматичними умовами видався не стабільним, то пекло сонце, то заливало дощами, а це для розвитку хвороб фітофторози картоплі дуже сприятливі умови, тому обовязково потрібно продзінфікувати насіневу картоплю куплену чи вирощену на своїй ділянці. Важливий фактор у підготовці насіневої картоплі - це озеленення. А якщо ви озеленили насіневу картоплю до заносу в підвал, то це великий плюс до ваших успіхів у врожайності. Дуже дивно, коли господарі весною при виносі з підвалів та перебиранні посадкової картоплі трішки зелену картоплю відбраковують. Це дуже велика помилка, висаджуйте її в землю. Коли посадкову картоплю озеленити з осени, але не на прямому сонці, а в тіні, то у неї багато накопичується солоніну. Таку картопельку гризуни не мають бажання смакувати, а швидкість проростання з землі та врожайність збільшуються. Бажано озеленену картоплю зберігат у підвалі не на купі, а у пластикових чи деревянх ящиках невеликого обєму. Важливо під час відбору картоплі на насіння калібрувати її по фракціям. Якщо у вас бульби високої репродукції, тобто еліта, то навіть дрібна фракція дасть чудовий врожай. Бульби до 40-50 г. класти в ямку по дві штуки. Фракція від 60 до 90г класти в лунку по одній. Фракції більші за 120 г. після місячного пророщування розрізаємо на долі з 1 або 2 вічками за 3 дні до посадки та кладу по 3-4 дольки в одну лунку. Під час збору врожаю з одного куща викопуємо по 3-4 бульби великої фракції від 200 до 600 г., дрібної та середньої майже немає (це при посадці різаних дольок). Тепер ви можете порахувати врожай з вашої сотки, якщо в одній сотці всередньому до 500 кущів. Коли заготовляємо насіневу картоплю зі своєї ділянки, то головне у відборі – це вибрати із кращих по врожайності кущів. Постарайтеся не затримуватися з графіком копання картоплі на насіння. Чим довше картопля сидить у землі, тим більше вона накопичує інфекції. У врожайності ви трішки програєте (так як вона ще могла збільшитися в масі), але у вас буде чудовий посадковий матеріал. А особливо важливо, що ця картопля ще не дозріла та зберігає в собі силу росту весною у майбутній посадці. Я проводив експеримент – викопував на посадку з кращих кущів рівно через 30 – 32 днів після початку цвітіння – це чудовий посадковий матеріал для майбутнього сезону. За тиждень-півтора потрібно викосити ділянку та зразу забрати з городу бадилля. Дбайливий господар при зборі врожаю одразу висіває сидирати. До зими сидирати дадуть хорошу зелену масу, а коріння розпушать та оздоровлять землю. А якщо сидирати перезимують на ділянці, то і земля не дуже промерзне. Весною, за місяць до посадки, виносьте насіневу картоплю для прогрівання та пророщування. Якщо ви знайшли у підвалі картоплю, яка проросла тонесенькими та довгими кільцями, то цю картоплю треба вибракувати, - це вироджений сорт, який в жодному разі не треба висаджувати. Перших 10 днів бажано підтримувати в приміщенні температуру до 20С – це для того, щоб дружньо пробудилися всі вічка. Далі пророщування можливе при меншій температурі, наприклад на веранді. Якщо з осені не було умов озеленити картоплю, то за місяць до посадки вона встигне озеленитися. Дуже важливо не затягувати з терміном посадки. Забудьте про травневі свята – це вже пізно! Клімат на Україні змінюється до спектного літа. Як тільки земля на ділянці прогрілася до 5С, то вже пора висаджувати – це десь середина квітня. При такій посадці картопля встигає накопичувати бульбоутворювання до спекотного літа. На травневі свята картопелька на вашій ділянці вже має дати перші сходи. За місяць до посадки насінева картопля проросла чудовими росточками – це пришвидшує дружні сходи та позитивну дію на врожайність. Посадку не потрібно згущувати. Міжряддя має бути як мінімум 60см, тому що на врожайність картоплі впливає фотосинтез листа – це сонце, повітря (добре провітрювання) та вода. Чомусь завжди кращі врожаї у крайніх рядів, а всередині ділянки картопля менш врожайна. Чим більше сонця забирає лист картоплі, тим кращий врожай. Чим менше буряна на ділянці, тим кращий врожай. В мене головний інструмент для боротьби з бурянами – це граблі. Через 5-7 днів після посадки (а можливо і раніше) потрібно пройтися по всій ділянці граблями. Картопля ще не зійшла, а граблі знищують початкові корінці бурянів. Через пару днів цю процидуру варто повторити і третій раз теж потрібно так зробити. На Чернігівщині, де в мене ділянка, господарі по сходам картоплі проходять кіньми з боронами, картопля трішки травмується, але буряна на ділянці менше.

Важливу роль відіграє після сходове мульчування картоплі соломою. Цей метод пригнічує бур’яни та прикриває землю від перегрівання. Якщо земля нагрілась більше, ніж на 30 градусів, то бульбоутворення припиняється, а в результаті під мульчею буде врожай. Чомусь при вирощуванні помідор ми обовязково спостерігаємо та окроплюємо декілька разів проти хвороби фітофторозу, а про картоплю забуваємо, або не знаємо. Фітофтороз картоплі забирає до половини врожайності ато і більше. Як мінімум 2-3 рази, з інтервалом 10-14 днів, потрібно провести окроплення картоплі проти хвороби фітофторози. Як кажуть, хворобу краще запобігти, ніж лікувати. Так і в природі, я проводжу перше окроплення одразу після підгортання картоплі, а потім, якщо дощова погода, то повторюю через 7- 8 днів, а якщо сонячна – то досить витримати інтервал 14 днів. Це дуже важливо. Боріться із фітофрозою – будете з врожаєм.

Кожен господар всилі оздоровлювати кожен рік свій посадковий матеріал, але потрібно трохи терпіння та бажання. Оздоровлення картоплі – це спосіб різання картоплі на частини з одним або двома вічками та посадка картоплі розсадним методом. Спосіб різання картоплі на частини треба також застосовувати, коли ви придбали елітний дорогий(в малій кількості) посадковий матеріал, для цього методу потрібно теж підготуватися з осені, тобто на картоплі, помитій, продизінфікованій та озелененій потрібно зробити поперечне по всій картоплі надрізання на глбину до 15мм. Таку окільцовану картоплну через 7-10 днів заносимо у підвал на зберігання(для початку спробуйте на пару картоплинах) все залежить від вологості у вашому підвалі. Окільцована ножем картопля робиться для того, щоб стимулювати проростання ростків по всій площині. Це властиво для картоплі великої фракції та з розміщенням вічок по всій поверхні картоплі. Для картоплі з розміщенням вічок тільки в головній частині метод окільцовування на глбину 15мм по екватору картоплі не дає позитвний результат. Можливо робити окільцування картоплі при весняному виносі картоплі з підвалу, але з однією умовою, що картопля не почала проростати у підвалі, якщо на картоплі при зберіганні вже появилися маленькі росточки, окільцування робити не доцільно – це вже пізно. Так що краще спробувати восени за 7-10 днів до заносу у підвал. Цим методом ми не тільки оздоровляємо картоплю, а й досягаємо швидкого розмноження вашої цінної картоплі.

Важливу роль під час вегетації відіграє листове підживлення картоплі хоча б два рази за сезон. Для цього потрібно мати бочку . Бочку заповнюємо кропивою, чистотілом, додаємо коров’як, старе варення, заливаємо водою та витримуємо 1-1,5 тижня і цим розчином оприскуємо листя. На 10л приготовленого розчину додаємо до 200 г свіжого коров’ячого молока (тільки не з магазину). Молоко дадаємо також при оприскуванні проти колорадського жука.

При дотримуванні цих факторів ви зможете досягнути хорошого результату:

Дуже добре у мене на ділянці зарекомендуваали себе такі сорти – Каменський, ранній Лебедєвої, ранній врожайний Серьогіної, Спірідон, Губернатор, Метеор, Ірбітський, Чорний барон, Чудесник (з фіолетовою мякоттю), Гурман(з фіолетовою мякоттю) Іван да Маря, Рання роза. Також багато років мене не підводить чудовий врожайний надранній сорт-нелегал Кіранда(китайська рання Давидова). Багато років у мене у першій п'ятірці чудовий середньоранній польський сорт Тайфун.

Оздоровляйте себе сортами з кольоровою мякоттю та доброго вам врожаю.

Крутофіст Василь Васильович (картопляр-аматор),
активний член клубу Органічного Землеробства на Васильківській, 28

vkrutofist@rambler.ru

067-419-14-70

095-810-19-13

Подписка на получение статей